SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski investitori u bijegu od rizične imovine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.08.2017. - 09:58:35
SINGAPUR - Na azijskim burzama u petak je nastavljen pad cijena dionica treći dan zaredom zbog rastućih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, a investitori pojačano ulažu u sigurniju imovinu poput japanskog jena i zlata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih potonuo je u petak 1,4 posto, nastavivši negativni niz treći dan zaredom. Dotaknuo je najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, a od početka tjedna u minusu je 2,1 posto.

Tokijska burza u petak nije radila zbog praznika. Australski burzovni indeks oslabio je 1,3 posto, kineski 0,9 posto, hongkonški 1,6 posto, a južnokorejski 1,8 posto.

"Oštre prijetnje i rat riječima između SAD-a i Sjeverne Koreje intenzivirao je do točke koju tržišta više ne mogu ignorirati. Naravno, sve to dolazi u vrijeme kada je dioničkim tržištima bila potrebna korekcija, a Sjeverna Koreja osigurala je savršeni okidač", smatra Shane Oliver, strateg pri investicijskom društvu AMP Capital iz Sydneya.

Mnoga dionička tržišta u svijetu, naime, dosegnula su višegodišnje najviše razine te tako postala ranjiva na rasprodaje.

Ako Sjeverna Koreja pokrene napad koji bi ugrozio SAD tada bi Kina trebala ostati neustralna, no ako SAD prvi napadne i pokuša svrgnuti tamošnju vlast, Kina će to zaustaviti, objavio je u petak kineski državni dnevni list.

"Ova situacija počinje se razvijati u kubanski raketnu krizu ove generacije, pri čemu nedavni objavještajni podaci koji su procurili govore o tome da je Sjeverna Koreja navodno smanjila svoje nuklearne glave, što povećava doseg njihovih raketa te potencijalno stavlja u doseg ciljeve u SAD-u", kaže ekonomist ING-a Robert Carnell.

Izjavu američkog predsjednika Donlda Trumpa u utorak da će pustiti "vatru i bijes" na Pyongyang ako budu napadnuti mnogi investitori nisu previše ozbiljno shvatili. No, Trumpovo drugo upozorenje uzdrmalo je tržišta, koja su veći dio godine bila otporna na korekcije.

Indeks volatilnosti CBOE, barometar očekivanih kratkoročnih potresa na Wall Streetu, porastao je na najvišu razinu od 8. studenoga, dosegnuvši tijekom noći 16,4 boda. Kineski odgovarajući indeks volatilnosti na najvišoj je razini u zadnjih više od 7 mjeseci.

Istodobno, spot cijena zlata, tradicionalno sigurnog utočišta za kapital, zadržala se na najvišoj razini u zadnja dva mjeseca od 1.286 dolara za uncu te je na putu ovotjednog rasta za 2,26 posto.

Jen, koji se također smatra sigurnim utočištem, poskupio je u petak 0,2 posto prema dolaru, koji tako stoji 108,96 jena. To je najviša razina jena u zadnja dva mjeseca.