SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski investitori oprezni, indeksi blago porasli
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.10.2019. - 07:53:13
TOKIO - Na azijskom se tržištu u utorak bilježi oprezna trgovina, jer nema novih vijesti u vezi parcijalnog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

MSCI Asia Pacific Index porastao je blagih 0,1 posto. Australsko tržište poraslo je 0,2 posto dok je japanski Nikkei 225 bio najveći regionalni dobitnik skokom od 1,9 posto. 

Funta je ojačala prema dolaru i euru, jer je investitore zapljusnuo iznenađujući optimizam oko uspjeha razgovora izumeđu Velike Britanije i Europske unije.

U petak je, nakon dvodnevnih pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su Kina i SAD ostvarili prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Zahvaljujući tome, Washington je odgodio povećanje carina s 25 na 30 posto na oko 250 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, što je trebalo stupiti na snagu ovoga utorka.

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin kazao je jučer da će carine na kineski uvoz biti povećane 15. prosinca, ako se do tada ne postigne dogovor. To je pokolebalo ulagače jer se već i prije najavljivao trgovinski sporazum, a potom se nastavio trgovinski rat, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalnog gospodarstva.