SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijski indeksi na najvišim razinama u tri mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.10.2019. - 06:47:05
TOKIO - Azijska suz tržišta pobjedonosno ušla u novi tjedan, a za to su zaslužna očekivanja u američko-kineski trgovinski dogovor.

MSCI Asia Pacific Index podignut je 0,3 posto, na najvišu razinu od kraja srpnja.

Kineski bluechip indeks CSI300 podignut je 0,2 posto, Hang Seng je ojačao 0,7 posto dok je australsko tržište poraslo 0,1 posto. 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je da je dio trgovinskog sporazuma o kojem pregovara s Kinom blizu zaključivanja.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer i ministar finansija Steven Mnuchin su u petak telefonski razgovarali s kineskim glavnim pregovaračem, zamjenikom premijera Liu He.

"Napredovali su u nekim pitanjima i dvije strane su blizu finaliziranja nekih elemenata sporazuma", kaže se u saopćenju, u kojem se dodaje da će se razgovori nastaviti na nivou delegacija prije "drugog telefonskog razgovora u bliskoj budućnosti".

Faza 1 sporazuma sadržava poglavlje o pravima intelektualnog vlasništva, strukturalnim pitanjima u pogledu poljoprivrede, finansijskim uslugama, sporazumu o kupovini poljoprivrednih proizvoda.