SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Strah od Trumpovih poteza spušta indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.05.2017. - 09:38:05
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica pale jer se ulagači plaše da će niz političkih skandala u Washingtonu navesti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na odgodu planova o smanjenju poreza.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,7 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši s najviše razine u gotovo dvije godine.

Azijske ulagače obeshrabrilo je redanje skandala u Washingtonu, od otkrivanja povjerljivih informacija ruskom ministru vanjskih poslova do najnovijih medijskih napisa da je predsjednik Trump tražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna.

Ti napisi otvaraju pitanje može li se Trumpa optužiti za ometanje istraga, što bi moglo voditi eskalaciji političkih napetosti i odgodi planirane porezne reforme i drugih poticajnih gospodarskih mjera.

A upravo su te najave poticaja podržavale rast cijena dionica od izbora Trumpa za predsjednika u studenom prošle godine.

Nakon najnovijeg skandala, jutros je terminski S&P 500 indeks na Wall Streetu skliznuo 0,5 posto.

Mike O′Rourke, strateg u tvrtki Jones Trading, kaže kako bi eskalacija političke napetosti mogla poremetiti financijska tržišta jer bi se mogli zaustaviti Trumpovi planovi, a Kongres pokrenuti istragu.

„Postoji zabrinutost na tržištu u vezi Trumpove vlade. S obzirom da su neki dionički indeksi porasli i do 10 posto u ovoj godini, možda ulazimo u fazu konsolidacije", kaže Nobihuro Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Posljednjih je dana podršku tržištima pružao rast cijena nafte, no njihov se smjer jučer preokrenuo nakon podatka da su u SAD-u zalihe sirove nafte prošloga tjedna porasle.

To navodi na zaključak da je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, premda su OPEC i neke nečlanice tog kartela smanjile proizvodnju.

Zbog toga je jutros na londonskom tržištu cijena barela pala 1 posto, na 51,19 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog redanja skandala u Washingtonu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 98,06 bodova, što je oko 0,8 posto manje nego jučer u ovo doba.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,65 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,50 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,1090 dolara, najvišu razinu u šest mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0985 dolara.