SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa nakon dogovora Trump-Xi
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 03.12.2018. - 07:53:44
TOKIO - Na azijskim su tržištima indeksi u ponedjeljak snažno porasli, a tečaj dolara znatno pao nakon što su Washington i Peking postigli dogovor da neće uvoditi nove carine u idućih 90 dana dok traju trgovinski pregovori.

MSCI Asia Pacific Index skočio je 1,8 posto.  Kineski CSI300 skočio je 2,6 pposto, dok je japanski Nikkei 225 porastao 1,3 posto. 

Današnji apetit kupaca je razumljiv, no analitičari kažu kako će ipak tek vrijeme pokazati je li optimizam opravdan. Još uvijek su pred objema stranama prilično kompleksni zadaci kako bismo mogli govoriti o uravnoteženoj situaciji. 

Kina i SAD dogovorile su se da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine, a u tom će razdoblju nastaviti trgovinske pregovore, priopćila je Bijela kuća nakon sastanka dvojice predsjednika po završetku sastanka čelnika skupine G20 u Buenos Airesu.Predsjednik SAD-a Donald Trump složio se na sastanku s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom da neće povećati carine s 10 na 25 posto na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što je bilo najavljeno za 1. siječnja iduće godine, dok je Peking pristao uvesti neodređenu ali znatnu količinu američkih poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i ostalih proizvoda. U slučaju da se u roku od 90 dana ne postigne dogovor o trgovinskim pitanjima, SAD će ipak povećati te carine, kako je ranije bilo i planirano, poručila je Bijela kuća.