SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Azijska tržišta: Rast indeksa nakon podizanja kamatnih stopa Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.03.2017. - 08:27:00
Zadnja izmjena: 16.03.2017. - 08:30:37
TOKIO – Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, dok je dolar pod pritiskom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope, ali nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja cijene novca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,4 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu od polovice 2015. godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu nakon što je američka središnja banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto.

Taj je potez čelnika Feda bio očekivan, s obzirom na ubrzanje rasta američkog gospodarstva, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanoj razini Feda od 2 posto.

Pozitivno je na tržišta, pak, utjecalo to što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljnjem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostale nepromijenjene.

Azijski su ulagači zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odljev kapitala iz zemalja u razvoju.

"Fed je učinio svijet sigurnim od rizika do lipnja. Kupujte valute zemalja u razvoju, dionice i sirovine", kaže Steven Englander, strateg u tvrtki CitiFX.

Ulagači se tako i ponašaju, pa su jutros porasle cijene zlata, bakra i nafte.

Nakon što je jučer skočila 2,4 posto, na američkom je tržištu cijena barela ojačala daljnjih 25 centi, na 49,10 dolara, pa se odmaknula od najnižih razina u tri i pol mjeseca.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio za 30 centi, na 52,10 dolara, nakon što mu je jučer cijena porasla za više od jednog dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer jučerašnje poruke Feda, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika, nisu bile toliko agresivne koliko su se ulagači u američku valutu nadali.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros daljnjih 0,2 posto, na 100,56 bodova, nakon što je već sinoć potonuo 1 posto.

Pritom se tečaj američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,40 jena, dok je početkom tjedna iznosio 115,20 jena.

Dolar je oslabio i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skočila na 1,0745 dolara, najvišu razinu u pet tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0615 dolara.

Podršku euru pružaju i prvi rezultati izbora u Nizozemskoj koji pokazuju da je stranka Geerta Wildersa, koja se zalaže za izlazak iz EU-a, dobila manje mjesta u parlamentu nego što se očekivalo i znatno manje od liberala sadašnjeg premijera Marka Ruttea.