SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta poraqsla drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.03.2018. - 07:54:05
TOKIO – Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da carine na uvoz čelika i aluminija u SAD neće izazvati trgovinske ratove, a pozitivno na tržišta utječe i smanjenje napetosti na Korejskom poluotoku.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 posto. Nikkei 225 podignut je 0,3 posto iako je u jedfnom trenutku bio u plusu od čak 2 posto. Korejski Kospi je također korigiran u drugom dijelu trgovine, ali je ipak zaključio u plusu od 1 posto.  

Američki predsjednik Trump jučer je potpisao objavu o uvođenju carina na čelik od 25, a aluminija od 10 posto, što će stupiti na snagu za 15 dana. No, objavljeno je i da će Kanada i Meksiko biti izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). Poručeno je, također, da će i druge zemlje moći tražiti izuzeće od carina.

Europska unija bi trebala biti isključena iz novih carina SAD-a na čelik i aluminij, kazala je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Brazil, drugi po veličini izvoznik čelika u SAD, također je najavio da će pokušati pregovorima postići izuzeće od carina, dok je Kina još prije Trumpove objave poručila da se odlučno protivi carinama i da one ozbiljno utječu na normalan poredak u međunarodnoj trgovini.