SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Pad indeksa, investitori važu domete važne kineske odluke
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.11.2017. - 08:05:18
TOKIO – Na azijskim su tržištima indeksi pali, kao i dan prije na Wall Streetu, dok je dolar pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

MSCI Asia Pacific Index spustio se 0,2 posto, a najveći je pritisak vršilo japansko tržište. Ipak, azijski indeks na putu je rasta već šesti uzastopni tjedan.

Nikkei 225 i Topix spustili su vrijednosti dok je jen nastavio jačati prema dolaru. Japanski investitori ipak mogu biti zadovoljni jer je 63 posto od 1.400 kompanija uključenih u indeks Topix oabjavilo rast dobiti na godišnjoj razini. Dobit po dionici u istom razdoblju porasla je 16 posto. 

Pad bilježe i tržišta u Australiji i Koreji, dok se na kineskim burzama trguje mješovito jer investitori još procjenjuju značaj informacije prema kojima će kineska država dozvoliti kompannijama iz inozemstva da stječu kontrolne udjele u brokerskim kućama te će ukloniti ograničenja na stjecanje udjela u bankama.

Pad američkih indeksa s rekordnih razina u četvrtak ponajviše je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, nakon što su jučer republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu. Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, nakon što su prije desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.