SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2019. - 07:26:35
TOKIO - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, nakon pet dana rasta cijena dionica, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci o potrošnji u SAD-u, što ukazuje na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

MSCI Asia Pacific Index bio je praktično bez promjena. 

U rujnu je potrošnja Amerikanaca u trgovini na malo pala za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njezin prvi pad od veljače, dok su analitičari očekivali rast od 0,3 posto.

To pokazuje da potrošnja slabi, što bi, zajedno s nedavnim pokazateljima slabosti proizvodnog sektora, moglo prikočiti najveće svjetsko gospodarstvo.

"Ovo je možda prva naznaka da se na potrošačkoj strani gospodarstva pokazuje pritisak i možda povlačenje. Potrošači se smatraju spasiteljima gospodarstva, pa su ovi podaci prilično šokantni", kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Uz to, vijesti s američko-kineskog fronta nisu baš poticajne. Kina je jučer poručila da neće moći kupovati američke poljoprivredne proizvode u iznosu od 50 milijardi dolara godišnje, ako se na ukinu carine na američke proizvode, a to bi zahtijevalo i da SAD ukine carine.