SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2017. - 09:42:15

TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak se trguje oprezno, dok je američka valuta znatno oslabila nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da bi volio da Fed zadrži niske kamate jer dolar postaje presnažan.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju, Južnoj Koreji i na drugim tržištima porasli su, pak, između 0,2 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto.

U posljednjem radnom danu ovoga tjedna, s obzirom da se sutra zbog blagdana na većini azijskih tržišta ne radi, MSCI indeks malo je u pozitivnom, malo u negativnom području jer su ulagači nesigurni zbog geopolitičkih neizvjesnosti.

Nakon što je prošloga petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata u toj zemlji prije šest godina, raste napetost u odnosima između SAD-a i Rusije.

Raste i napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog testiranja novog oružja te izolirane zemlje. Američki nosač zrakoplova plovi prema vodama korejskog poluotoka, dok u Sjevernu Koreju dolaze strani novinari jer im je rečeno da se pripreme za ′velik i značajan događaj′ u četvrtak.

S druge strane, podršku tržištima pruža jučerašnja izjava predsjednika Trumpa u intervjuu Wall Street Journalu da neće označiti Kinu kao valutnog manipulatora.

Trump je prije govorio da je Kina manipulator svojom valutom kako bi povećala konkurentnost svojih proizvoda na inozemnim tržištima i prijetio uvođenjem carina na uvoz kineskih proizvoda, što je na tržištima poticalo bojazan od trgovinskog rata.

"Ova promjena u politici trebala bi smanjiti strahovanja od protekcionističkih stavova Trumpove vlade, a to bi trebalo koristiti svim tržištima u razvoju", kaže James Woods, analitičar u tvrtki Rivkin.

S druge strane, loše na tržišta utječe pad cijena nafte zbog daljnjeg rasta proizvodnje u SAD-u, što umanjuje utjecaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje na uravnoteženje ponude i potražnje.

Nakon što je jučer pala 0,5 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 0,1 posto, na 53,05 dolara.

Na londonskom tržištu, pak, cijena barela stagnira oko 55,85 dolara, nakon što je jučer pala 0,7 posto.

A na valutnim je tržištima dolar znatno oslabio nakon jučerašnjih Trumpovih komentara u intervjuu WSJ-u da je dolar previše snažan i da bi volio da kamatne stope ostanu niske.

Jačanje dolara loše utječe na prihode američkih multinacionalnih kompanija na inozemnim tržištima, a dolar već dulje vrijeme jača jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke zbog ubrzanja rasta gospodarstva i inflacije.

"Trumpovi komentari došli su u vrijeme kada su neki na tržištima počeli špekulirati da predsjednik možda i nije takav zagovornik slabijeg dolara kao što se prije mislilo", kaže Shin Kadota, strateg u Barclays banci.

Nakon jučerašnjih Trumpovih komentara, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,7 posto, na 100,07 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 108,90 jena, najnižu razinu od studenoga prošle godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0670 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0605 dolara.