SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Oporavak nakon ohrabrujućih signala iz Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.06.2019. - 09:28:00
Zadnja izmjena: 05.06.2019. - 09:28:42
TOKIO - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, prateći tako dobitke na Wall Streetu, nakon što su izjave čelnika Feda podigle izglede za smanjivanjem kamatnih stopa u SAD-u, što je ojačalo glad investitora za dionicama, ali i spustilo cijenu dolara.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 7.30 bio je u plusu 0,5 posto, dok je tokijski Nikkei skočio 1,9 posto. Oporavljaju se i kineske burze, pri čemu je šangajski indeks u plusu 0,4 posto, CSI 300 za 0,5 posto, na Hang Seng 0,6 posto.

Dobro raspoloženje na tržištu poduprla je izjava čelnika američkog Feda Jeromea Powella da će na odgovarajući način odgovoriti na rizike koji prijete od globalnog trgovinskog rata i ostalih zbivanja, izostavivši pri tome uobičajenu referencu da će središnja banka biti "strpljiva" u svojem pristupu kamatnim stopama.

Takav njegov izbor riječi, koji je uslijedilo dan nakon što je James Bullard, predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu, kazao da bi središnja banka uskoro mogla smanjiti kamate, investitori su interpretitrali kao jasan signal da će kamatne stope uskoro pasti. "Powel je tržištu dao razlog da ponovno uzleti, no mislim da je prije riječ o kratkotrajnom oporavku a ne o promjeni smjera.

Jednostavno je tržište već uračunalo mnogo loših vijesti u cijene dionica", smatra Yasuo Sakuma, glavni investicijskijsi dužnosnik pri Libra Investmentsu.

Kako smanjenje kamata ide u prilog tržištima dionica, jučer su burzovni indeksi na Wall Streetu snažno skočili - Dow za 2,06 posto, S&P 500 za 2,14 posto, a Nasdaq indeks za 2,65 posto.

Na deviznim tržištima, međutim, uz pojačane izglede za smanjenje kamatnih stopa, tečaj dolara potonuo je prema košarici najvažnijih svjetskih valuta na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana od 96.995 bodova.

Istodobno, tečaj eura blago je ojačao prema dolaru, za 0,1 posto, na 1.1263 dolara. Na naftnim tržištima, pak, cijene su bile pod pritiskom neočekivanog rasta američkih zaliha. Tako je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 53,12 dolara, a na londonskom za 0,5 posto, na 61,69 dolara.