SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index nastavio seriju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.01.2017. - 09:27:44
TOKIO - Na azijskim burzama u četvrtak su cijene dionica porasle, što se zahvaljuje usponu indeksa na Wall Streetu i dobrim gospodarskim pokazateljima, dok je vrijednost dolara skliznula s najviših razina u 14 godina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na gubitku 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju skliznule 0,1 posto.

Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,3 i 1,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,6 posto.

Od početka godine taj indeks neprekidno raste, pa je ojačao gotovo 2 posto, što se, među ostalim, zahvaljuje nastavku rasta cijena dionica na Wall Streetu.

Ulagači su optimistični zbog niza boljih nego što se očekivalo pokazatelja ubrzanja gospodarskog rasta u SAD-u, Europi i Aziji. Jutros je tako objavljeno da je u Kini aktivnost u uslužnom sektoru u prosincu dosegnula najvišu razinu u 17 mjeseci.

Nakon nedavnih podataka o jačanju aktivnosti u proizvodnom sektoru, ulagači vjeruju da je zaustavljeno usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

"Posljednji ekonomski podaci su prilično dobri, pa su ulagači skloniji rizičnijim investicijama", kaže Yukio Ishizuki, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Pozitivno na tržišta utječe i jučerašnji rast cijena nafte za 2 posto, čime su nadoknadile gubitke od prethodnoga dana.

Jutros se, pak, na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 53,15 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,30 dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u 14 godina, premda je jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao da su neki čelnici središnje banke zabrinuti zbog mogućeg jačanja inflacije, pa bi u nadolazećem razdoblju kamate mogle rasti bržim tempom nego što se još nedavno očekivalo.

Planovi novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganjima u infrastrukturu mogli bi ubrzati rast gospodarstva, ali i inflacije.

"Zapisnik sa sjednice Feda pokazuje, po našem mišljenju, da su čelnici središnje banke oprezni i da bi kamate mogle postupno rasti zbog nesigurnih fiskalnih i gospodarskih izgleda", poručuju analitičari OCBC-a u bilješci klijentima.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 116,15 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 118,10 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,0550 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0405 dolara.