SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Kineski podaci zaslužni za nastavak rasta indeksa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.11.2017. - 07:37:38
TOKIO - Azijska su tržišta dosegnula nove najviše ratzine u deset godina nakon što su novi podaci pokazali nastavak stabilne kineske uvozne potražnje.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,2 posto, na najvišu razinu od studenoga 2007.

Kineski uvoz porastao je u listopadu 17,2 posto na godišnjoj razini, iznad prognoziranih 16 posto. No, izvoz je bio tek nešto niži od očekivanja, rastao je 6,9 posto.

Kineski bluechip indeks CSI300 porastao je 0,6 poso, na najvišu razinu od sredine 2015. godine.

Honkoški Hang Seng uzletio je na najvišu razinu u deset godina, na krilima tehnološkog sektora. U tržišnom debiju dionice China Literature uzletjele su dvostruko. 

Nikkei 225 oslabio je 0,2 posto, nakon što je jučer zaključio na njajvišoj razini od 1992. godine. Australski indeks dotaknuo je najvišu razinu od 2008. godine. 

Ipak, oprez investitora izazivaju problemi oko američke porezne reforme. Prošloga su tjedna republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili prijedlog reforme koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, ali i ukidanje pojedinih poreznih olakšica.A ukidanje olakšica izazvalo je protivljenje mnogih interesnih skupina. Uz to, veliko je pitanje kako spriječiti rast javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina.Analitičari kažu da predstoje teški pregovori oko porezne reforme, pa je pitanje kako će zakon na kraju izgledati.