SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi rastu potpomognuti skupljom naftom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2017. - 09:19:54
TOKIO - Na azijskim burzama u ponedjeljak su cijene dionica porasle, zahvaljujući rekordnim razinama indeksa na Wall Streetu, dok je dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja s američkog tržišta rada.
Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji bili su u 7,00 sati na dobitku između 0,1 i 0,8 posto, dok su u Singapuru cijene dionica blago pale.

U Japanu se zbog praznika danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Pozitivno na azijska tržišta utječu rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeks u petak na Wall Streetu, čime je nastavljen trend rasta cijena dionica koji traje još od 8. studenoga, kada je Donald Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima.

Uspon cijena na Wall Streetu temelji se na optimizmu ulagača da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast gospodarstva.

A rast američkog gospodarstva trebao bi pozitivno utjecati na mnoge azijske kompanije, kojima je SAD najveće izvozno tržište.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilnost cijena nafte, dok se prate vijesti o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a, u skladu s dogovorom iz studenoga prošle godine.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, nakon prošlotjednog rasta za 0,5 posto.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon izvješća o zapošljavanju u SAD-u, objavljenom u petak.

Doduše, rast broja zaposlenih bio je u prosincu prošle godine nešto slabiji nego što se očekivalo, no porasla je prosječna satnica.

Ako se nastavi rast satnica i zaposlenosti i u idućim mjesecima, inflacija bi u SAD-u mogla krenuti prema Fedovim ciljanim razinama, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao na 102,20 bodova, pa je ponovno krenuo prema 103,82 boda, najvišoj razini od prosinca 2002. godine, koju je dosegnuo prije tjedan dana.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 117,45 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 116,95 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,0530 dolara.

"Kako se očekuje daljnje povećanje kamata Feda, vjerujemo da će dolar ponovno ući u trend rasta prema valutama azijskih zemalja u razvoju", kaže Gao Qi, strateg u ScotiaBank.