SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi porasli, investitori se nadaju trgovinskom dogovoru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.10.2019. - 07:47:11
TOKIO – Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači nadaju barem parcijalnom trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 2,1 posto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će Kina i SAD u tekućim trgovinskim pregovorima postići barem parcijalni dogovor.

Dvije delegacije na ministarskoj razini razgovarale su jučer u Washingtonu, po prvi put od kraja srpnja, kako bi pokušale naći rješenja za sukob koji traje već 15 mjeseci.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da su razgovori bili 'vrlo, vrlo dobri' i da će se u petak sastati sa zamjenikom premijera Liu Heom, koji je na čelu kineske delegacije.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je, pak, da su kineski dužnosnici pokazali spremnost za pregovore, dok je iz američke trgovinske komore poručeno da dvije strane rade na više sporazuma, uključujući i onaj o izbjegavanju valutnih manipulacija.