SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, Qualcommu veliki posao u Kini
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.11.2017. - 07:55:01
TOKIO - Azijska tržišta danas su imala mješovitu izvedbu, a investitori opretzno prate posjet američkog predsjednika Trumpa Kini.

MSCI Asia Pacific Index pao je oslabio blagih 0,1 posto. 

Nikkei 225 je nakon početnog skoka od preko jedan posto na kraju zaključio padom od 0,2 posto, što se može pripisati jačanju jena u odnosu na dolar.

Shanghai Composite Index spušten je 0,1 posto. Hang Seng Index porastao je 0,2 posto. Među vijestima dana valja spomenuti da je Qualcomm priopćio kako su tri kineske kompanije zainteresirane za partnerstvo. Uglovori su vrijedni čak 12 milijardi dolara. 

Na valutnim tržištima zanimljivo je spomenuti skok novozelandskog dolara prema američkom dolaru od 1 posto, na njujoroškom tržištu. Time se novozelandski dolar odmakknuo s najniže razine od svibnja koju je dosegnuo nakon što su laburisti u listopadu formirali novu vladu. 

Prijedlog američke porezne reforme drži ulagače na oprezu. Prošloga su tjedna republikanski zastupnici u američkom Kongresu predstavili prijedlog reforme koji uključuje smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predloženo je i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.