SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, nepoznata sudbina porezne reforme u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2017. - 07:30:00
Zadnja izmjena: 13.11.2017. - 07:32:00
TOKIO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu, zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u, dok je dolar stabilan.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 0,3 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu pale, po prvi put nakon osam tjedana rasta, što je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, s obzirom da republikanci u Zastupničkom domu i Senatu imaju različite prijedloge zakona.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, na male poduzetnike primjenjivali bi se porezni odbici, a ne posebna stopa, a predlaže se, također, povećanje poreza za neke iz srednjeg sloja Amerikanaca.

Republikanci u Zastupničkom domu predlažu, pak, smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima, no predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina. Zasad nema puno naznaka kompromisa između Senata i Zastupničkog doma.

"Sve su oči uprte u to što će Senat i Zastupnički dom učiniti u vezi njihovih prijedloga zakona. Uopće ne iznenađuje što se razvila rasprava, no to je ipak uteg po tržišta", kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a američki S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze. Zbog toga se ulagači plaše da bi neuspjeh porezne reforme mogao izazvati korekciju cijena dionica.

Podršku tržištima pružaju, pak, visoke cijene nafte, koje se kreću na najvišim razinama od polovice 2015. godine.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,2 posto, na 63,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,25 posto, na 56,68 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošloga tjedna oslabio zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,53 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,37 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 113,55 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,50 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s 1,1665 na 1,1655 dolara.