SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, funta tone
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.09.2019. - 06:36:48
TOKIO - Azijski su indeksi u utorak pali zbog novih tenzija u američko-kineskim odnosima.

Na valutnim je tržištima funta potonula na najnižu razinu u dvije i pol godine zbog najave premijera Borisa johnsona da bi mogao raspisatiizbore kako bi blokirao namjere zakonodavca da izbjegne Brexit bez dogovora.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,3 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 pao je 0,1 posto dok je Hang  Seng podignut 0,1 posto. 

Nove carine koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kini stupile su na snagu u nedjelju i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrijednu 112 milijarda dolara iz Kine prema stručnjacima, vjerojatno će u srednjoročnom razdoblju izazvati rast cijena za američke potrošače.

Istodobno stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 posto na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara.

Ti su potezi zadnji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svjetsku ekonomiju.

Funta je dodatno potonula 0,25 posto, na 1,2030 dolara nakon novih komplikacija oko Brexita. 

Britanski premijer Boris Johnson sazvat će prijevremene parlamentarne izbore za 14. listopada ako njegova vlada doživi porazu u parlamentu odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma, rekao je u ponedjeljak viši vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ako se pobunjeni konzervativni zastupnici pridruže oporbi kako bi pobijedili Johnsona pri glasanju u utorak, on će odmah dati parlamentu na usvajanje prijedlog u kojem poziva na održavanje prijevremenih izbora, rekao je taj izvor.