SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi pali, ECB razočarao investitore
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.07.2019. - 08:03:00
Zadnja izmjena: 26.07.2019. - 08:03:30
TOKIO - Azijski su indeksi pali na kraju tjedna jer je dio investitora razočaran što Europska središnja banka na jučerašnjoj sjednici nije smanjila kamatne stope.

Osim toga, investitore je zabrinuo i dio jučer objavljenih poslovnih rezultata američkih kompanija.

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,5 posto. Nikkei 225 izgubio je 0,6 posto dok je Shanghai Composite Index korigiran 0,2 posto. 

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak nije mijenjala ključne kamatne stope, no pokazala je spremnost na djelovanje i moguće smanjenje kamatnih stopa kako bi suzbila prijetnje od vrlo niske inflacije i usporavanja globalnog gospodarstva. Na jučerašnjoj sjednici Upravno vijeće ECB-a potvrdilo je sve tri kamatne stope na važećim razinama, uključujući negativnu kamatnu stopu od 0,4 posto na depozite banaka kojom ih se stimulira da novac preusmjere u gospodarstvo i prema potrošačima.

Ključna kamatna stopa ostaje na nula posto, navodi ECB u priopćenju po završetku sjednice te dodaje da ih namjerava zadržati na sadašnjim ili nižim razinama barem do sredine iduće godine.

Iz ECB-a su, međutim, pokazali spremnost na poduzimanje novih poteza i moguće smanjenje kamatnih stopa u nastojanju da se suzbiju prijetnje 19-članom gospodarstvu eurozone povezane s vrlo niske inflacijom i usporavanjem globalnog gospodarstva.