SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Indeksi najjači u dva mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2017. - 09:23:06

TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica dosegnule najviše razine u dva mjeseca, dok ulagači čekaju konferenciju za medije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o njegovim planovima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,5 posto.

U Šangaju su pale oko 0,7 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca.

Time je taj indeks nadoknadio sve gubitke od kada je 8. studenoga Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima.

I dok su od tada na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju da će Trumpova obećanja o labavljenju regulacije u pojedinim sektorima, smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganjima u infrastrukturu ubrzati rast gospodarstva, azijaska su tržišta bila pod pritiskom zbog njegovih najava protekcionisitičke trgovinske politike.

"Očekuje se da će Trumpovi planovi o smanjenju poreza i povećanju ulaganja u infrastrukturu potaknuti američko gospodarstvo, što podržava tržišta. S druge strane, ako zauzme čvrsti satv prema Kini, što je u kompanji obećavao, Kina će vjerojatno uvesti protumjere, pa se ulagači plaše rasta tenzija između SAD-a i Kine", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje Trumpova konferencija za medije u srijedu.

Trump je u kampanji obećao da će prvog dana u Bijeloj kući prozvati Kinu valutnim manipulatorom i zaprijetio uvođenjem velikih carina na uvozne proizvode iz Kine.

Ekonomisti upozoravaju da bi protekcionističke mjere mogle prigušiti međunarodno trgovanje i naštetiti rastu globalnog gospdoarstva.

Pozitivno na tržište, pak, utječe stabilizacija cijene nafte, nakon što je jučer pala 2 posto i zaronila na najniže razine u gotovo mjesec dana.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će rast proizvodnje ′crnog zlata′ u Iraku i SAD-u umanjiti utjecaj nedavnog dogovora o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a.

Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 53,80 dolara, nakon što je jučer skliznula na 53,58 dolara, najnižu razinu od 15. prosinca.

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao, nakon dva dana slabljenja, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ponovno probio iznad 102 boda. Tako je ponovno krenuo prema 103,82 boda, najvišoj razini u 14 godina koju je dosegnuo 3. siječnja.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 116,10 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 115,60 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0545 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0610 dolara.