SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Azijska tržišta: Blagi pad indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.05.2017. - 09:19:12

TOKIO - Na azijskim burzama u utorak se trguje oprezno, a cijene su dionica blago skliznule s najviših razina u dvije godine jer ulagači nisu sigurni da su te razine cijena opravdane.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu pali su, pak, između 0,2 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja taj je indeks dosegnuo novu najvišu razinu od lipnja 2015. godine jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

No, kasnije su cijene dionica skliznule jer ulagači nisu sigurni da su tako visoke cijene dionica opravdane.

Svjetske burze rastu od studenoga prošle godine, kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, zahvaljujući njegovim najavama smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje.

No, od toga zasad nema ništa, dok se rast najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog, usporava.

Obujam trgovanja sve je manji, a valuacije na tržištu djeluju protegnuto, pa su ulagači oprezni, kažu analitičari.

"Primičemo se kratkoročnom otporu jer je širina uspona dionica nezdrava, a tržište gubi na zamahu, djeluje umorno", kaže Alex Wong, portfelj menadžer u fondu Ample Capital.

S druge strane, tržištima podršku pruža rast cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine u tri tjedna, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija poručile da bi se dogovoreno smanjenje proizvodnje članica OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela trebalo produljiti do početka 2018. godine.

Lani su najveći svjetski proizvođači dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovici ove godine, no kako taj potez nije doveo do značajnijeg smanjenja jaza između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, OPEC razmatra produljenje tog dogovora i na drugu polovicu ove godine, pa čak i na početak 2018.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla daljnjih 0,4 posto, na 49,05 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 52,00 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao nakon što je u prethodna tri dana prema košarici valuta oslabio oko 1 posto.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, stabilno kreće oko 98,83 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,50 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,30 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, oslabio, pa je cijena eura dosegnula 1,0985 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0925 dolara.