SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CILJEVI
 
Austrija želi smanjiti volumen kredita u francima
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 16.06.2019. - 08:06:29
BEČ - Većina deviznih kredita u Austriji zaključena je u švicarskim francima.

Prema podacima Uprave za financijsko tržište (FMA), ukupne obaveze u stranoj valuti u Austriji iznose 14,5 milijardi eura.

Devizni krediti fizičkih osoba nastavili su padati u prvom kvartalu 2019. godine, objavila je u petak Uprava za financijsko tržište (FMA). U skladu s tim, kreditiranje domaćinstva u stranim valutama je opalo za 480 miliona eura, ili 3,2 posto, u odnosu na prethodni kvartal, u odnosu na isti period prethodne godine za skoro 2 milijarde eura, ili 12,3 posto.

Kao rezultat toga, preostali volumen deviznih kredita pao je za 71,4 posto u konstantnoj valuti od svog vrhunca u 2008. godini. U apsolutnom iznosu, međutim, 14,46 milijardi eura je još uvijek u stranoj valuti. Udio deviznih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu trenutno je manji od desetine (9,3 posto), dok je na vrhuncu bio oko trećine (31,8 posto).

Čak 96,1% deviznih kredita je denominirano u švicarskim francima, a 3,6% u japanskom jenu. Od početka 2008. švicarski franak je aprecirao za 48 odsto u odnosu na euro, čineći kredite značajno skupljima za otplatu u eurima. U prvom kvartalu 2019. godine, tečaj švicarskog franka se kretao između 1.1181 i 1.1436 u odnosu na euro.

"Nastavit ćemo na dosljednom putu prema održivom smanjenju obujma kreditiranja stranih valuta privatnim domaćinstvima, s obzirom na to da su financijska kriza i valutna previranja dramatično pokazala da su kumulativni rizici ovog oblika financiranja jedva upravljivi i trošak ogroman", rekao je izvršni odbor FMA, Helmut Ettl i Klaus Kumpfmüller.

Strategija je konzistentno ograničavanje rizika za potrošače.