SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UHIĆENJE
 
Assange uhićen, Sjedinjene Države zatražile njegovo izručenje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.04.2019. - 17:23:24
LONDON - Sjedinjene Države zatražile su izručenje utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, objavila je britanska policija koja ga je ranije tijekom dana uhitila u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

"Julian Assange (47) uhićen je 11. travnja na zahtjev američkih vlasti, u 10,53 sati", objavila je policija.

"Radi se o zahtjevu za izručenjem pod članku 73 Zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Westminsterskim sudom", dodala je.

Assangeova odvjetnica također je rekla da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu "u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem" i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodna silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

"Upravo potvrđeno: Assange je uhićen ne samo zbog kršenja uvjeta jamstva već i vezano za američki zahtjev za izručenjem", tvitala je Jennifer Robinson, australska odvjetnica koja zastupa Assangea i WikiLeaks.

Amerikanci osnivača WikiLeaksa terete za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je za Sky News da Assange nije junak i da će o njegovoj budućnosti odlučiti britanski sudovi.

"Nitko nije iznad zakona", rekao je. "Julian Assange nije junak, skrivao se od istine godinama i godinama. Pravedno je da o njegovoj budućnosti odluči britanski pravosudni sustav".

Državni tajnik u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Alan Duncan rekao je da London neće izručiti Assangea SAD-u ako mu tamo prijeti smrtna kazna.