SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Arapi i dalje ulažu u crnogorska preduzeća, a Rusi u nekretnine
Autor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika
Datum objave: 26.03.2018. - 13:03:23
PODGORICA - Strani investitori iz više od 70 zemalja u Crnu Goru su u prošloj godini uložili neto 474 miliona eura, što je 100 miliona eura više nego 2016. Na prvom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati sa 112,6 miliona eura investiranih u Crnu Goru, na drugom mjestu je Italija sa 78,5 miliona, na trećem Azerbejdžan sa 66,1 milion eura, pokazuju podaci Centralne banke

Bruto investicije u prošloj godini bile su 649 miliona eura, što znači da se iz zemlje odlilo 175 miliona eura. Stranci su u preduzeća i banke u Crnoj Gori uložili 219,7 miliona, kupovinu nekretnina 147,1 milion eura. Kod regulatora nema informacije u koje je najveće projekte investirano jer ne vode evidenciju na način koji bi omogućio izvođenje ovih podataka.

StrukturRusija je na četvrtom mjestu po ulaganjima u Crnu Goru sa 61,8 miliona, na petom je Švajcarska sa 39 miliona, šestom Njemačka 39, sedmom Srbija sa 30,5, osmom Kipar 24,3, devetom Turska 23,8, desetom Španija 16,5 miliona eura, jedanaestom Malta 13,7, dvanaestom Austrija sa 11,5, trinaestom Amerika sa 11 miliona eura.

I u kompletnoj godini, kao i za devet mjeseci, kako je Pobjeda ranije pisala, iz UAE je najviše ili 86,7 miliona eura uloženo u domaća preduzeća i banke, a na drugom mjestu je Italija sa 30,2 miliona. Rusi i dalje prednjače po ulaganjima u nekretnine – 41,8 miliona, a na drugom mjestu su Švajcarci sa 16,9 miliona eura. A Italijani prednjače u interkompanijskom dugu, odnosno ulaganju koje ne povećava osnovni kapital - sa 47,2 miliona, na drugom mjestu su UAE sa 22,6 miliona, a na trećem Švajcarci sa 21,3 miliona eura.

Od zemalja regiona najviše je uloženo iz Srbije - 30,5 miliona eura, Hrvatske 8,4 miliona, Bosne i Hercegovine 4,6 miliona, Slovenije 6 miliona, Kosova 2,2 miliona, Makedonije 474.000 eura...

Iz Vlade gotovo svakodnevno poručuju da su vrata na dnevnoj bazi otvorena uglednim investitorima.

Komentarišući povećanje neto investicija za 100 miliona eura u odnosu na 2016. godinu ekonomski analitičar Predrag Drecun za Pobjedu je kazao da je to značajno za ekonomiju, ali da nije dovoljno jer Crna Gora može privući blizu još toliko.

I iz UAE, koji su na prvom mjestu po ulaganjima, možemo, kaže on, privući više, ali...

– Crna Gora ima dobar poslovni kontakt sa UAE. Dobro radi Ambasada UAE u Crnoj Gori i naši diplomatski predstavnici tamo i to uz određene političke veze koje ima naš politički vrh sa rukovodstvom UAE daje rezultate. Smatram da je njihova spremnost za ulaganje u Crnu Goru daleko iznad ovog što sada imamo. Njihova spremnost, međutim, zavisi mnogo od nivoa naše dobrodošlice. Oni nemaju ni potrebu ni želju da dođu sa ulaganjem a da budu izvrgnuti kritikama za koje oni smatraju da su potpuno neopravdane. Kritikuju uglavnom politički oponenti režima koji ih je doveo i zbog toga smo izgubili, odnosno na stendbaju je najveća investicija iz UAE – Kraljičina plaža. Arapi su bili spremni da u izgradnju objekata novog kompleksa Kraljičina plaža ulože blizu pola milijarde. To se, nažalost, nije dogodilo iz čisto političkih razloga – kaže Drecun.