SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠI KREDITI
 
Ankara primorala banke da otpišu osam milijardi dolara loših kredita
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 20.09.2019. - 18:53:28
ANKARA – Turska je ove nedelje primorala banke da uknjiže gubitke u iznosu od osam milijardi dolara po osnovu otpisa loših kredita, u nastojanju da podstakne kreditiranje i ubrza ekonomski oporavak, naveli su za Reuters bankari, visoki vladini zvaničnici i savetnici iz bankarskog sektora.

Turski bankarski regulator BĐK je u minulim nedeljama pozivao čelnike banaka (pošto tromesečni pregovori nisu reziltirali konkretnom akcijom), da kažu koliki udeo kredita treba da klasifikuju kao problematične i da rezervišu sredstva za to, tvrde dva izvora za britansku agenciju.

Bankarski regulator je u utorak, godinu dana od najcrnjeg perioda turske valutne krize, izašao u javnost sa zahtevom da banke otpišu problematične kredite u iznosu od 46 milijardi lira (8,1 milijardi dolara).

Ovakav potez je, kako ocenjuje Reuters, vođen željom vlade u Ankari da banke, posebno privatne, povećaju obim kreditiranja i pomognu u ispunjenju cilja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o postizanju privrednog rasta od 5,0 odsto u narednoj godini, navodi pet izvora.

„Vlada je izgubila strpljenje i želi akciju. Znali smo da se ništa ne događa u avgustu i da je samo pitanje vremene ko će prvi izgubiti strpljenje", rekao je jedan od izvora uključen u razgovore sa BĐK-om i vladom.

Kriza iz 2018. godine umanjila je vrednost lire za 30 odsto i prouzrokovala skok inflacije i kamatnih stopa.

Turska ekonomija, „teška" 766 milijardi dolara, skliznula je u recesiju koja se protegla do 2019. godine, ostavljajući bankama oko 20 milijardi dolara duga koji građevinske i energetske firme više ne mogu da servisiraju.

Reuters navodi i da je nivo NPL-ova u privatnim turskim bankama značajno veći nego u državnim.