SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BEZ OPTIMIZMA
 
Analitičari: Tmurni oblaci za globalna tržišta kapitala u 2019.
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 24.12.2018. - 13:35:28
NEW YORK - Analitičari upozoravaju kako bi iduća godina na globalnim tržištima kapitala mogla biti itekako turbulentna.

Situacija na svjetskim tržištima će se pogoršati u 2019. godini zbog globalnog ekonomskog usporavanja, potencijalnog daljeg povećanja kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskog trgovinskog rata, upozoravaju stručnjaci.

- Volio bih biti optimističniji, ali ne vidim previše pozitivnih rezultata. Vjerujem da najgore tek slijedi u narednoj godini, kaže za CNBC Mark Jolley, globalni strateg CHB International Securitiesa.

Šef ekonomskog odjela Mizuho banke, Vishnu Varathan, izjavio je da investitori sada imaju manje razloga da budu optimistični, jer će zbog pooštravanja monetarne politike američkih Federalnih rezervi biti manje novca za investicije.

Trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije, Sjedinjenih Država i Kine, često se spominje kao najveći opasnost po rast globalne ekonomije. Trgovinski rat Kine i SAD-a već utječe na poslovno povjerenje i ulaganja u Aziji, rekao je nedavno direktor odjela MMF-a za Aziju i Pacifik Changyong Rhee, upozorivši da bi MMF u siječnju mogao dodatno sniziti prognoze globalnog gospodarskog rasta. MMF je u listopadu zbog mogućih posljedica kinesko-američkog trgovinskog rata snizio prognoze globalnog rasta u ovoj i idućoj godini s 3,9 na 3,7 posto

Iako je novo povećanje tarifa odloženo do početka ožujka naredne godine, nitko ne zna što će se dogoditi nakon toga, kaže Vasu Menon iz OCBC banke.

- Cijene imovine su primamljive, ali morate imati jak apetit za rizik jer mislim da će tržišta biti vrlo turbulentna, zaključuje Menon.