SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HLADNO
 
American Airlines: Ne zanima nas ponuda Qatar Airwaysa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.06.2017. - 16:06:33
NEW YORK - Generalni direktor američke avio-kompanije American Airlines kaže da njegova kompanija nije "naročito uzbuđena" zbog ponude Qatar Airwaysa za preuzimanjem udjela od 10 posto u toj američkoj kompaniji.

Doug Parker, direktor američke avio-kompanije, rekao je za televizijsku mrežu CNBC da ponuda Qatar Airwaysa nema smisla i da je za njega zbunjujuća.

"Zašto bi jedna avio-kompanija protiv koje se agresivno borimo uopće željela preuzeti udjel", izjavio je Parker.

Od 2015. godine, američke avio-kompanije "American", "Delta" i "United" vode bitku sa tri konkurenta sa Bliskog istoka - "Emiratesom", "Etihadom" i "Qatar airwaysom" - zbog nezakonite konkurencije.

Američke avio-kompanije su protiv širenja poslovanja arapskih rivala na tržište SAD-a, a takođe ih optužuju za držanje cijena na umjetno niskoj razini zahvaljujući subvencijama njihovih vlada.

Cilj ponude Qatar Airwaysa je, prema riječima Parkera, da se promeni stav prema toj avio-kompaniji.

"Ako je to njihova motivacija, onda je pogrešna", izjavio je Parker za CNBC.

Parker je, također, rekao da je ponuda zbunjujuća, imajući u vidu "naš ekstremno javni stav o nezakonitim subvencijama koje Qatar Airways, 'Emirates' i 'Etihad' dobijaju godinama od njihovih vlada".

Qatar Airways tek treba da dostavi zvaničnu ponudu, a svako preuzimanje udela od preko 4,75 posto zahtijeva odobrenje upravnog odbora "American Airlinesa".