SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PIVARI
 
Altima Partners kupio Pivaru Tuzla?
Autor/izvor: SEEbiz / Indikator.ba
Datum objave: 18.05.2017. - 09:03:32
TUZLA - Vlasnik Banjalučke pivare, londonski investicioni Fond Altima Partners, kupio je većinski paket dionica Pivare Tuzla, nezvanično je kazalo portalu Indikator.ba više izvora.

Kupac 51 posto dionica Pivare Tuzla, a za što je plaćeno 3,57 miliona KM, krije se iza skrbničkog računa Sberbank BH.

Fond Altima Partners kupio je Banjalučku pivaru još 2006. godine i nakon nekoliko godina poslovanja s gubitkom uspio je stabilizirati ovog proizvođača piva te u posljednje vrijeme počeo poslovati sa višemilionskom dobiti.

Očigledno je u Pivari Tuzla, koja je u posljednje vrijeme u ekpanziji, vidio dobru priliku za širenje.

U poslovnoj politici Banjalučke pivare za 2017. godinu, između ostalog, navedeno je da je "realno očekivati proširenje distributivne mreže za prodaju postojećeg portfelja na sve široj geografskoj teritoriji" te da će "Uprava preduzeti sve neophodne korake, uključujući razvoj mogućih strateških partnerstava, da bi postigla ovaj cilj".

Pivara Tuzla u posljednje vrijeme poboljšala je svoje poslovne performanse i mnogo uložila u razvoj, a neosporni kvalitet svojih proizvoda potvrdila je velikim brojem priznanja.

Pivara Tuzla prošle godine je imala ukupne prihode od 28,4 miliona KM, i neto dobit od 3,8 miliona KM. Kompanija ima vrijednost imovine (nekretnine, postrojenja i oprema) od 25 miliona maraka.