SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INDEKSI
 
Allianz vodeći u industriji osiguranja prema Dow Jones indeksu održivosti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.04.2018. - 13:23:19
BERLIN - U svojem 17. Izvješću o održivosti Grupa Allianz predstavila je najznačajnije rezultate u području društveno odgovornoga poslovanja u 2017. godini. Tvrtka je u svom sektoru zauzela vodeće mjesto prestižnog indeksa Dow Jones Sustainability Index (DJSI), kao jedno od najodrživijih osiguravajućih društava na svijetu. 

Vrlo dobri rezultati u pogledu održivosti čine tvrtku atraktivnijom za ulagače, privlače zaposlenike koji očekuju sve veću društvenu angažiranost poslodavca te potiču rast tržišta održivih financijskih proizvoda.

Uz ulaganja veća od 5,6 milijardi eura u obnovljivu energiju, Allianz je i dalje jedan od najvažnijih ulagača na ovom polju. Portfelj društva obuhvaća 81 vjetroelektranu te sedam solarnih elektrana u Europi i SAD-u. Ulaganja u certificirane zelene građevine narasla su na više od 11 milijardi eura. Ključni trenutak 2017. godine Allianzova je odluka da razmatranje kriterija odnosa prema okolišu, društvu i korporativnom upravljanju, povrh onih financijskih, učini standardnom praksom pri donošenju svih ulagačkih odluka o premijama osiguranja. Takozvane ocjene po ESG-u primjenjuju se na svu imovinu kojom se trguje, a Allianzovi upravitelji imovinom Allianz Global Investors i PIMCO također su značajno proširili svoje pristupe ESG-u.

Značajni rezultati ostvareni su i u osiguravateljnom poslovanju. Uz ulaganje od 96,6 milijuna dolara u pružatelja mikroosiguranja BIMA-u, Allianz unaprjeđuje svoju strategiju pružanja pristupačnih usluga osiguranja novonastalim korisnicima. Uz to, Allianz je 2017. godine ponudio više od 165 proizvoda sa značajnom dodatnom okolišnom ili društvenom vrijednošću, uz ostvarivanje oko 1,2 milijarde eura prihoda.

Allianzove aktivnosti održivosti usmjerene su na izgradnju niskougljičnog, socijalno stabilnog društva. Ovime doprinosi Ciljevima održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih naroda koje međunarodne vlasti i civilni sektor široko prihvaćaju. „Klimatske promjene i gospodarska nestabilnost među najvećim su izazovima nadolazećih desetljeća", izjavio je Oliver Bate, direktor Allianz SE-a. „Naša je jasna ambicija da kao stručnjak za rizike i ulagač orijentiran na dugoročno razdoblje podržavamo prijelaz na niskougljično gospodarstvo, a naši društveni projekti pomažu mladim ljudima diljem svijeta koji se nalaze u nepovoljnim uvjetima."

U prošloj godini Grupa je uložila i više od 150 milijuna eura u edukaciju i razvoj zaposlenika. Potpora nadarenim ženama na vodećim položajima odražava se u udjelu od više od 37 posto rukovoditeljica. Zadovoljstvo zaposlenika korporacijskom kulturom naraslo je na 72 od 100 mogućih bodova (Inclusive Meritocracy Index). Zaposlenici također dobro ocjenjuju svoj neposredni radni okoliš, što se ogleda u poboljšanju čimbenika koji podržavaju zdravlje (Work Well Index) na 66 bodova u odnosu na prethodnu godinu.

Unutar svojih građanskih aktivnosti Allianz je uložio oko 20 milijuna eura da podrži brojne projekte. Primjerice, na drugom Allianz World Runu prikupljeno je 500.000 eura za SOS dječja sela. Allianz je također proširio svoj program za potporu budućim generacijama pružajući podršku razvojnim tvrtkama koje inovativnim poslovnim idejama pomažu djeci u nepovoljnim uvjetima. Sveukupno su Allianzovi zaposlenici diljem svijeta uložili 80.000 sati volonterskog rada u dobrotvorne svrhe.

U Hrvatskoj je nagrađivani projekt Treneri velikog srca dobio potporu Allianzovog Social Inovation Funda u sklopu kojega je 50.000 eura uloženo u pokretanje Orijentacijsko-inovacijskog kampa namijenjenog poticanju djece s teškoćama u razvoju na bavljenje sportom. „Bavljenje sportom je pravo koje mora biti dostupno svima. Cilj nam je kroz kamp svakom djetetu omogućiti da odabere sportsku disciplinu koja odgovara njegovim potrebama i mogućnostima, a dugoročno i unaprijediti uvjete za njihov razvoj kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života. U projekt su također uključeni Allianzovi zaposlenici sa svojom djecom jer nam je želja i njih potaknuti na društveni angažman", istaknula je Vanja Bzik,voditeljica korporativnih komunikacija i društveno odgovornog poslovanja iz Allianza Zagreb.

I unutar Allianzovih poslovnih operacija povećala se zaštita okoliša. Emisije CO2 po zaposleniku spustile su se za 17 posto od 2010. godine, a rastuća potrošnja energije smanjila se za 29 posto. Već 40 posto svjetske potrošnje energije društva dolazi od obnovljivih izvora. Allianz je održivim poslovanjem potaknuo i svoje zaposlenike da se uključe – njih 78 posto ističe da su aktivni u zaštiti okoliša i društveno angažirani.