SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UBEDLJIVO
 
Air Serbia u 2016. prevezla 600.000 putnika više od Croatia Airlinesa
Autor/izvor: SEEbiz / Ex-Yu Aviation News / Wisebroker
Datum objave: 18.04.2017. - 11:02:50
BEOGRAD - Nacionalni avio-prevoznici na teritoriji bivše Jugoslavije najavljuju promenljive rezultate u tekućoj godini, nakon što su lani zabeležili rekord prevezevši 6,6 miliona putnika.

Air Serbia, koja predstavlja lidera u regionu, ove godine će rasti usporenijom stopom i tokom letnjeg reda letanje imaće manji broj avio-operacija u odnosu na isti period prošle godine, ali će pojačati postojeće kapacitete na uskotrupnoj floti letelica.

Air Serbia je u periodu januar-mart zabeležila rast broja putnika od 7%, prema preliminarnim podacima, dok za 2017. planira promenu poslovnog modela koji će “omogućiti ubrzani rast”, prema ranijim navodima uprave. Air Serbia je lani prevezla 2,62 miliona putnika, odnosno 3% više u odnosu na godinu pre. 

Croatia Airlines očekuje da će ove godine prevesti preko dva miliona putnika, što bi trebalo da bude novi rekord, nakon prošlogodišnjih 1,94 miliona (rast od 5%). 
Slovenački Adria Airways još uvek nije objavio zvanične podatke za prošlu godinu, ali se očekuje da je prevezao 1,45 miliona putnika (rast od 13,1%).

Crnogorski Montenegro Airlines, nakon minornog prošlogodišnjeg rasta, u 2017. očekuje pad broja putnika usled konsolidacije broja avio-operacija i optimizacije mreže linija.