SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČARAPE
 
Agrorit preuzeo Udarnik za 76 miliona dinara
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 12.10.2018. - 16:04:16
NOVI SAD - Novi vlasnik Fabrike čarapa Udarnik u stečaju, od 10. oktobra je melenačka firma Agrorit, saznaje Dnevnik.

U prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u Odeljenju za stečaj u Novom Sadu, održano je javno nadmetanje za kupovinu imovine nekada jedne od najuspešnijih fabrika u Jugoslaviji.

Početna cena iznosila je 50.018.035 dinara, a kupac Agrorit je fabriku kupio za nešto više od 76 miliona dinara.

Za sada nije poznato šta novi gazda Udarnika planira sa ovom propalom fabrikom i njenom imovinom. Podsetimo, predmet prodaje bile su nepokretnosti i pokretna imovina stečajnog dužnika, svrstane u jednu imovinsku celinu. Nepokretnosti, koje se nalaze u Zrenjaninu, čine zgrade trgovine i tekstilne industrije.
Udarnik je opstajao sve do početka dvehiljaditih kada je država preuzela fabriku, tako što je Agencija za privatizaciju radila novu procenu kapitala, razvlastila male akcionare, dotadašnje većinske upravljače, i državu uknjižila kao vlasnika sa 53% udela. Od tada je počela da se kruni imovina preduzeća u kojem je bilo zaposleno oko 400 radnika.

Fabrika je upadala u teškoće, gubili su se poslovi a nizali gubici. Ne treba zaboraviti ni da je, u međuvremenu, u grad na Begeju došla italijanska Pompea, koja je u industrijskoj zoni Bagljaš izgradila veliku fabriku za proizvodnju čarapa. Paradoksalno, dok je državni Udarnik propadao, a radnici ostajali bez posla, država je istovremeno italijanskom investitoru dodeljivala finansijske podsticaje za zapošljavanje.

Naposletku je stigla odluka Ministarstva ekonomije o automatskom uvođenju stečaja 2009. godine. Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za privatizaciju.

Prethodnih godina nekoliko puta je oglašavana prodaja fabrike, međutim nije bilo zainteresovanih kupaca.